_______________________
Av İbrahim GÜNAY
(E-Posta: avukatibrahim_gunay@hotmail.com) (Tel:0537 296 11 27)
Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat olmak üzere 2 tür tazminata mahkemece hükmedilebilir. Maddi tazminat boşanma davası neticesinde eşin uğramış olduğu maddi kaybını ve zararını ifade ederken manevi tazminat ise boşanma davası nedeniyle oluşan acı, elem ve ızdırap neticesinde mahkemece hükmedilen uygun bir tazminat bedelidir.
BOŞANMA DAVASINDA MADDİ TAZMİNAT
Bu durum Türk Medeni Kanununun 174.maddesinde düzenlenmiştir.Mevcut ya da beklenen menfaatlerin boşanma sebebiyle zedelenen taraf kusursuz veya daha az kusurlu ise karşı taraftan maddi tazminat isteyebilmektedir.Burada kimse kendi kusuruna dayanarak hak ve menfaat elde edemez ilkesi gereğince davalı tarafın mutlaka davacı taraftan daha ağır kusuru olması gerekmektedir.Boşanma davası neticesinde hükmedilecek maddi tazminata tarafların ekonomik ve mali durumlarına göre belirlenecektir. Bu hususta hakimin takdir yetkisi önem arz etmektedir. Bu noktada mahkemece maddi tazminatın irat şeklinde ödenmesine de hükmedilebilmektedir.
BOŞANMA DAVASINDA MANEVİ TAZMİNAT
Boşanmaya sebep olan olaylar nedeniyle kişilik hakları zedelenmiş ve saldırıya uğramış olan diğer eş kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun bir tazminatın ödenmesini isteyebilir.
Burada davalı tarafça boşanmaya sebep olan olayların tümü birlikte değerlendirilip,davalının bu eylemlerinin davacı tarafta oluşturduğu acı, elem ve ızdıraba göre mahkemece uygun bir tazminata hükmedilecektir. Burada hükmedilecek tazminat miktarını hakimin takdir yetkisi belirleyecektir. Manevi tazminata hükmedilirken tazminat talep edilen tarafın kusurlu olması ve boşanmaya sebep olan davranışlarının olması manevi tazminat bakımından önem arz etmektedir.Maddi tazminattan farklı olarak manevi tazminatın irat biçiminde ödenmesine de hükmedilemez.
TAZMİNATIN ÖDENME BİÇİMİ
Bu durum Türk Medeni Kanununun 176.maddesinde düzenlenmiştir.
TMK 176”… Maddî tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir.
Manevî tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.
İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir…”
Av İbrahim GÜNAY
(E-Posta: avukatibrahim_gunay@hotmail.com)
(Tel:0537 296 11 27)
Comments